Vlonderplanken

Zowel in tuinen als op balkons en dakterrassen worden bij het ontwerp vlonder planken toegepast. Niet verwonderlijk. Houten planken kunnen zowel een luxe als een meer informele sfeer aan de buitenruimte geven. Het is immers maar net hoe de terrasplanken worden toegepast. Natuurlijk kennen we allemaal de vlonderterrassen en steigers. Maar je kunt met deze planken ook hele mooie paden creëren. En wat te denken van de toepassing op je balkon of dakterras. Ook in binnentuinen, patio’s en langs vijvers en zwembaden zie je steeds meer vlonderplanken.

Materiaal

Er zijn zowel planken van hardhout, geïmpregneerd hout als composiet te verkrijgen. Het is maar net hoe en waar je ze wilt toepassen, wat je mooi vindt en hoeveel geld je er aan uit wilt geven. Geïmpregneerd naaldhout is vrij goedkoop en overal wel te verkrijgen, zowel in tuincentra als in de bouwmarkt. Hardhout is een duurdere keuze maar wel een meer duurzame. Een ander voordeel van deze houtsoort is dat het geen behandeling met olie of beits behoeft. Tegenwoordig zijn er ook planken gemaakt van composiet. Dit is een product waarbij de basis gevormd wordt door een mengsel van houtvezel of houtspaanders in combinatie met een thermoplastische kunststof.

Ideeën opdoen

Wanneer je je gaat oriënteren op de aanschaf van planken voor je vlonderterras vergeet dan ook niet op de vele websites met tips en adviezen op het gebied van toepassingen van tuinhout te raadplegen. Je vindt er niet alleen aan keur aan soorten en materialen maar er worden ook veel voorbeelden gegeven en je kunt dus leuke ideeën opdoen.